Yakaza Akademik Kadro

Afşin Murat Taştan

Afşin Murat Taştan


Lisans eğitimini Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde tamamladı. İbn Haldun Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Bölümünde ‘’2.Meşrutiyet Dönemi İslamcılık Düşüncesinde Ahlak Anlayışı: Sebilürreşad Dergisi Örneği’’ adlı yüksek lisans tez çalışmasını sürdürmektedir. Hali hazırda aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Akademik ilgi alanları ‘’Çağdaş İslam Düşüncesi’’ ve ‘’İslam Siyaset Düşüncesi’dir.’’

Ahmet Ayhan Çitil

Ahmet Ayhan Çitil


Ahmet Ayhan Çitil, 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği ve İktisat bölümlerinde çift anadal programını tamamladı. 1994 yılında yine aynı üniversiteden *An Introduction to the Ontological Foundations of Gödel’s Incompleteness Theorems* başlıklı teziyle Felsefe Yüksek Lisans ve 2000 yılında *The Theory of Object in Kant’s Transcendental Thought and Some Consequences of a Deepening of This Theory* başlıklı teziyle Felsefe Doktora Derecesi aldı. Çitil’in akademik çalışmaları bir yandan mantık, matematik felsefesi ve ontoloji alanlarına bir diğer yandan da ahlâk felsefesine odaklanmaktadır. Ahlâk felsefesi alanındaki çalışmaları “Tarihsel bir mekânda var olan biz aktörler için ahlâkî anlamda nesnel sınırların olduğu gösterilebilir mi?” sorusu etrafında sürmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Köroğlu

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Köroğlu


Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Köroğlu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 2004-2009 yılları arasında Beykent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayan Köroğlu, yüksek lisans derecesini 2009-2012 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde elde etmiştir. 2013-2020 yılları arasında aynı üniversitede doktora çalışmalarını sürdürerek Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında doktor unvanını almıştır. Köroğlu’nun araştırma alanları arasında sosyal ve beşeri bilimler,

Ahmet Murat Özel

Ahmet Murat Özel


Ahmet Murat ÖZEL, Mısır’da El-Ezher Üniversitesi’nde başladığı üniversite eğitimini 1997 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde tamamladı. Sselçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde İslam Felsefesi ve Tasavvuf alanında Yüksek Lisans ve Doktorasını tamamladı. Halen İbn Haldun Üniversitesi, İslami İlimler Fakültesi’nde öğretim üyesi, aynı zamanda Nihayet Dergisinin genel yayın yönetmenidir.

Alim Arlı

Alim Arlı


Lisans ve yüksek lisansını Ankara Üniversitesi, Dil Ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Sosyoloji bölümünde yaptı Doktorasını İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde tamamladı (2009). Oryantalizm, Sosyal Teori, İlişkisel Sosyal Teoriler, Göç, Yoksulluk, Türk Sosyolojisi, Kent Sosyolojisi ve Etnografisi, Yükseköğretim Sosyolojisi konularında yayın ve çalışmaları bulunmaktadır.

Prof. Dr. Azmi Özcan

Prof. Dr. Azmi Özcan


İslam tarihçisi, ilahiyat profesörü ve yazar Azmi Özcan, 1960 yılında Burdur’da doğdu. 1983 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1986’da Manchester Üniversitesinde yüksek lisans, 1990’da Londra Üniversitesi’nde doktora yaptıktan sonra Marmara Üniversitesi’nde doçent (1997), Sakarya Üniversitesi’nde profesör (2002) oldu. 1983’te öğretmen, İSAM’da araştırmacı (1990-96) ve başkan (1996-99), Boğaziçi Üniversitesi (1991-92) ve Marmara Üniversitesi’nde (1994-96) yarı zamanlı öğretim üyesi olarak çalıştı. Osmanlı-Hindistan ilişkileri, Hilafet makamı, Sultan II. Abdülhamid, Yakınçağ Osmanlı siyasî tarihi, siyasî düşünceler tarihi, XIX - XX. yüzyıl İslâm dünyası ve fikir hareketleri, sömürgecilik tarihi, Osmanlı-İngiliz ilişkileri konularındaki araştırmalarıyla tanınmıştır.

Baha Zafer

Baha Zafer


Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği’nde tamamladı. Daha sonra Uçak-Uzay Mühendisliği/Mühendislikte İleri Teknolojiler Anabilim Dalı’nda yüksek lisans programına başladı. Aynı programda doktora eğitimini tamamladı. 2003-2011 yılları arasında İTÜ Uçak ve Uzay Mühendisliği Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak görev aldı. 2012-2018 yıllarında İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde yardımcı doçent olarak görev yaptı. 2014-2016 yıllarında Florida State Üniversitesi Matematik ve Bilgisayar Araştırmaları Bölümü’nde misafir araştırmacı olarak bulundu. Halen İTÜ Uçak Mühendisliği’nde doçenttir. Akışkanlar Mekaniği, Hesaplama Akışkanlar Dinamiği, Isı Geçişi ve hava araçlarının neden olduğu gürültünün incelenmesi yanında bilim tarihi araştırmalarına devam etmektedir

Bedri Gencer

Bedri Gencer


Bedri Gencer, Konya'da 8 Nisan 1968 tarihinde dünyaya geldi. 1991 yılında Mimar Sinan Üniversitesi'nde Sosyoloji lisansı, Marmara Üniversitesi'nde 1993'de İktisat Tarihi yüksek lisansı, İstanbul Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler alanındaki doktorasını 1998'de tamamladı. Doçent unvanını 2004'de siyaset bilimi alanında aldı. Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü'ne 2009 yılında profesör olarak atandı. Sosyal ve siyasal teori alanında akademik çalışmalarına devam etmektedir.

Cahid Şenel

Cahid Şenel


1979 yılında İstanbul’da doğdu. 2001'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden mezun oldu. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Anabilim Dalı’nda yüksek lisansa ve Türk İslâm Düşünce Tarihi Anabilim Dalında Araştırma Görevliliği’ne başladı. 2005 yılında yüksek lisansını tamamladı. 2007-2008 öğretim yılında bir yıl süreyle Ürdün'de (Yermük Üniversitesi) bulundu. 2012'de “tamamladı. 2013-2014 öğretim yılında Tübitak bursuyla bir yıl süreyle Kanada/McGill Üniversitesi'nde misafir araştırmacı olarak çalıştı. Hâlen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde görevini sürdürmektedir.

Celal Fedai

Celal Fedai


1972, Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Aynı bölümde 1998’de tamamladı. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalında doktorasını yaptı. Şiir ve yazılarını Hece, Merdivenşiir, Kitaphaber, Kitap-lık, Dergâh dergilerinde yayımladı. Ali Ural ile beraber Merdiveşiir dergisinin editörlüğünü yürüttü.

Cemal Kalkan

Cemal Kalkan


2010 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. İslam Hukukunun temel kaynaklarından Hidâye’nin şerhi olan en- Nihâye adlı eseri, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinde yüksek lisans tezi olarak çalıştı (2012), daha sonra bu tez çalışmasını “Hidâye Şerh Geleneğinin İlk Halkası: Sığnakî ve Nihâye Adlı Eseri” şeklinde kitap olarak yayımladı. Faizsiz bankacılığın kurulmasında model alınan Mudârabe sözleşmesini ve bu bankaların ana omurgasını oluşturan Katılma Hesaplarını, “Mudârabe Sözleşmesinde Kâr” (İstanbul Üniversitesi, 2020) isimli doktora çalışmasında ele aldı. Kalkan, 2009-2013 yılları arasında Kazakistan Çimkent Yüksek İslam Enstitüsü’nde ve 2013-2017 yıllarında da İLAM İlmî Araştırmalar Merkezi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Şu an da Medeniyet Üniversitesi Hukuk Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Cengiz Kallek

Cengiz Kallek


Boğaziçi Üniversitesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. TDV İslâm Ansiklopedisi Genel Müdürlüğü’nde telif ve redaksiyon uzmanı olarak çalışırken Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İslâm Hukuku yüksek lisansı ve İktisat Tarihi doktorası yaptı. Malezya’daki Uluslararası İslâm Üniversitesi (IIUM) İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi’nde yardımcı doçent ve Uluslararası İslâm Düşüncesi ve Medeniyeti Enstitüsü’nde doçent olarak görev yaptı. Türkiye’ye dönüşünden sonra TDV İslâm Araştırmaları Merkezi’nde araştırma uzmanı konumunda çalışmayı sürdürürken Başkan Yardımcılığı’nı da deruhte etti. Bu arada Fatih Üniversitesi’nde kısmî zamanlı dersler verdi (2000-10). İstanbul Şehir Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi oldu. Aynı fakülte ve bölümde Dekanlık ve Bölüm başkanlığı yaptı. Çeşitli yerli ve yabancı ansiklopedilerde Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere fıkıh, tarih, iktisat, siyaset, metroloji gibi alanlarda yüz altmışı aşkın maddesi neşredildi.

Dr. Erdal Kurğan

Dr. Erdal Kurğan


Dr. Öğretim Üyesi Erdal Kurğan, lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde tamamladı. Aynı üniversitede Siyaset Çalışmaları Yüksek Lisans programından mezun olduktan sonra, doktorasını Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsünde tamamladı. Şu an Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü'nde görev yapmaktadır. Çalışma alanları; siyaset felsefesi, modern devletin oluşumu, modernleşme, Osmanlı-Türk modernleşmesi ve Orta Doğu modernleşmesidir.

Ertuğrul Ökten

Ertuğrul Ökten


1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun olan Ertuğrul Ökten, 1996 yılında Osmanlı tarihi alanında Bilkent Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Doktora çalışmasını 2007 yılında Chicago Üniversitesi’nde tamamladı. 2008-2011 yılları arasında Sabancı ve Bahçeşehir Üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak, 2011-13 yılları arasında ise Oxford Üniversitesi’nde araştırmacı olarak çalıştı. Araştırma alanları Timurlular, İran ve Osmanlı tarihi, 15. yy., kültür tarihi ve entelektüel tarihtir

Eşref Altaş

Eşref Altaş


1973’te Erzurum’da doğdu. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1998’de mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimine, Aralık 2002’de yüksek lisans eğitimini tamamladı. Haziran 2009’da “Fahreddin er-Râzî’nin İbn Sînâ Yorumu ve Eleştirisi” adlı teziyle doktorasını verdi. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Ders Kitapları Komisyon’unda çalıştı. Halen Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü İslam Felsefesi Anabilim dalı öğretim üyesidir

Fatih Andı

Fatih Andı


1985 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde lisans eğitimini tamamlayan Prof. Dr. Muhammed Fatih Andı, mezun olduğu yıl İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak başladığı akademik hayatını, aynı bölümde yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak devam ettirdi. Yeni Türk Edebiyatı alanında birçok akademik yayını, kitabı ve ödülleri bulunan Andı, farklı tarihlerde yurtiçi ve dışında çeşitli üniversitelerde misafir öğretim üyesi olarak da bulundu. Türkiye Bilimler Akademisi, Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyeti ve Üniversitelerarası Kurul Doçentlik Komisyonu Üyesi olan Andı, birçok vakıf ve sivil toplum kuruluşunda da çalışmalar yürütmektedir. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu, YÖK Sosyal ve Beşerî Bilimler Etik Kurulu ve Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi Mütevelli Heyet üyeliklerinde de bulunmuştur. 2010–2018 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin kurucu Dekanlığı görevini yapan Prof. Dr. M. Fatih Andı, 26 Aralık 2018 tarihinden itibaren aynı Üniversitenin Rektörlük görevini sürdürmektedir.

Doç. Dr. Fatih Durgun

Doç. Dr. Fatih Durgun


1981 yılında Samsun’da doğdu. 2004 yılında Ankara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan Durgun, 2007 yılında Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümünde Avrupa Tarihi alanında yüksek lisansını tamamladı. 2010’da St. Andrews Üniversitesi Tarih Fakültesinde araştırmalarda bulundu. 2013’te Bilkent Üniversitesinde Avrupa tarihi alanında doktorasını tamamladı. 2015 yılından beri İstanbul Medeniyet Üniversitesinde öğretim üyesi olan Fatih Durgun, 2019 yılında Doçent unvanını aldı ve aynı yıl tarih alanında Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı ödülüne layık görüldü. Durgun, Orta çağ ve Modern Avrupa tarih yazımı ve düşünce tarihi gibi alanlarda çalışmalarını sürdürmektedir.

Gökdemir İhsan

Gökdemir İhsan


Gökdemir İhsan, 1972 yılında İstanbul’da doğdu. Karşılaştırmalı edebiyat, felsefe ve toplumsal düşünce alanlarında eğitim almıştır. Sanata ve edebiyata olan ilgisi, amatör tiyatro toplulukları için yazdığı oyun müzikleri ve koral düzenlemelerle başlamıştır. Deneysel edebiyat alanında kurmaca eserler vererek yazarlık kariyerini zenginleştirmiştir.

Hayati Develi

Hayati Develi


1962 yılında Uşak’ta dünyaya geldi. 1983 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde tamamladı. Yunus Emre Enstitüsü Başkanlığı, YÖK, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı ve halihazırda görevlerini sürdürmekte.

Doç. Dr. İbrahim Halil Üçer

Doç. Dr. İbrahim Halil Üçer


İbrahim Halil Üçer, lisans eğitimini 2004 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde tamamladı. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Felsefesi Bilim Dalı'nda hazırladığı Ebû Hayyân et-Tevhîdî ve Felsefî Kişiliği başlıklı teziyle 2007 senesinde yüksek lisansını savundu. 2010-2011 eğitim yılında McGill Üniversitesi Institute of Islamic Studies’te misafir araştırmacı olarak bulundu. 2014 senesinde İbn Sînâ Felsefesinde Suret Anlayışı başlıklı teziyle İslam felsefesi doktoru oldu. Halihazırda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Nazariyat ve Teklif Dergilerinin editörleri arasında yer alan Üçer, halihazırda bilim felsefesi, metafizik, düşünce tarihi yazıcılığı ve Arayışlar Dönemi İslam düşüncesi gibi konular üzerinde çalışmaktadır.

Kasım Küçükalp

Kasım Küçükalp


Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Lisans öğrenimini tamamladı. Yüksek Lisansını Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri alanında tamamladı. Doktorasını yine Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri alanında tamamladı. Halihazırda Bursa Uludağ Üniversitesi’nde görev yapmaktadır.

Muhammed İkbal Köseoğlu

Muhammed İkbal Köseoğlu


Muhammed İkbal Köseoğlu İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Hâlâ Medeniyet Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında akademik eğitimini sürdürmektedir. İslâm coğrafyasındaki insanî yardım faaliyetleri ve saha çalışmalarına katılarak araştırmalar yapan Köseoğlu; televizyon ve radyo programlarında gözlemlerini paylaşmakta, çeşitli programlarda dersler ve konferanslar vermekte, yaptığı dosyalar ve röportajlar çeşitli haber platformlarında yayınlanmaktadır.

Mahmut Hakkı Akın

Mahmut Hakkı Akın


1981 yılında Karaman’da doğdu. 2003 yılında Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu. 2005 yılında yüksek lisansını, 2009 yılında doktorasını Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Ana Bilim Dalında tamamladı. Sosyoloji alanında 2013 yılında doçent ve 2018 yılında profesör olan Mahmut Hakkı Akın, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Marmara Üniversitesinde akademisyen olarak çalışmıştır. Halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde öğretim üyesidir.

Dr. Mehmet Ali Akyurt

Dr. Mehmet Ali Akyurt


Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden 2005 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını Sosyoloji alanında “Alman Sosyoloji Geleneğinde Hans Freyer ve Sosyolojisi” üzerine İstanbul Üniversitesi’nde yaptı (2010). Yalova Üniversitesi’nde bir süre araştırma görevlisi olarak görev yaptıktan sonra yine İstanbul Üniversitesi’nde “Alman Sosyolojisinde Yöntem Tartışmaları (1870-1914)” konulu doktorasını tamamladı (2017). Bu süre içerisinde Heidelberg Üniversitesi’nde 1 yıl misafir araştırmacı olarak bulundu. Sosyal ve Beşerî Bilimler, Sosyoloji, Genel Sosyoloji ve Metodoloji, Toplumsal Yapı ve Değişme konularında çalışmalar yürüten Dr. Mehmet Ali Akyurt İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyeliğine devam etmektedir.

Mehmet Ali Büyükkara

Mehmet Ali Büyükkara


Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1990’da lisans, 1993 yılında (Hadis) yüksek lisans derecesini aldı. Edinburgh Üniversitesi İslam ve Ortadoğu Bilimleri doktora programından 1997’de mezun oldu. Çanakkale Onsekiz Mart ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültelerinde çalıştı. Halen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesidir. Kelam, mezhepler tarihi ve çağdaş dini-siyasi akımlar alanında birçok makale ve ansiklopedi maddesi kaleme almıştır.

Doç. Dr. Mehmet Özturan

Doç. Dr. Mehmet Özturan


2002 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2007 yılında Marmara Üniversitesi’nde Fârâbî mantığı üzerine yüksek lisansını tamamladı. İbn Sînâ sonrası klasik mantık alanındaki doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde 2013’te bitirdi. Alanında araştırma yapmak üzere bir yıllığına Harvard Üniversitesi'nde misafir araştırmacı olarak bulundu. Daha çok İslam mantık geleneği, argümantasyon teorisi, klasik mantık ve dil felsefesi ve bunların analitik felsefe ile irtibatları üzerinde çalışan Özturan, 2020 yılında doçent oldu. Halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Felsefe Bölümü'nde öğretim görevlisidir.

Mehmet Reşat Önal

Mehmet Reşat Önal


İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde psikiyatri eğitimini tamamlamıştır. Uzman Doktor olarak görevini sürdürmektedir. İngilizce, Ruçsa ve Arapça dillerini bilmektedir.

Melikşah Sezen

Melikşah Sezen


Melikşah Sezen Adana doğumlu. Gazi Üniversitesi Muhasebe ve Finansman öğrt. ile Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültelerinde öğrenim gördü. Muhtelif hocalardan akaid, kelam ve mantık ağırlıklı temel İslami ilimler alanında eğitim ve icazetler aldı. Kelam alanında sürdürdüğü akademik çalışmaları şu an doktora sürecindedir. 2014-2019 arası Sahn-ı Seman İlmî Araştırmalar Vakfı'nda dersler verdi. 2019 itibariyle Tefekkür Kelâm Araştırmaları Merkezi’ni kurdu ve ilmî çalışmalarına devam etmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi Muhammet İkbal Bakır

Dr. Öğr. Üyesi Muhammet İkbal Bakır


Dr. Öğr. Üyesi Muhammet İkbal Bakır, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünden 2003 yılında mezun olmuştur. Akademik kariyerine Galatasaray Üniversitesi Felsefe bölümünde devam ederek 2006-2010 yılları arasında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2017 yılında ise aynı üniversitede Hegel ve Levinas’ta Mutlak ve Varlık başlıklı teziyle doktora derecesini almıştır. Bakır, 2017 yılından itibaren İbn Haldun Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Çalışma alanları arasında metafizik, ontoloji, epistemoloji ve sosyal psikoloji yer almakta olup, felsefi düşüncenin önemli konularına dair derinlemesine analizler yapmaktadır. Dr. Bakır, akademik kariyeri boyunca birçok makale kaleme almıştır.

Muhammed Yazıcı

Muhammed Yazıcı


1985 yılında İstanbul Şirinevler’de dünyaya geldi. İlköğretimini Şirinevler İlköğretim Okulu’nda tamamladı. Sonrasında babasının isteği üzerine hafızlık tedrisi için medreseye girdi. Hafızlık eğitiminin akabinde yine aynı medresede klasik İslami ilimler tahsili gördü. Mezun olduktan sonra müderrislik yaptı. Daru’l Hikme Eğitim ve Araştırma Derneği’nde çeşitli görevlerde bulundu.

Mustafa Yaylalı

Mustafa Yaylalı


Maastricht Üniversitesi’nde European Law School’da (LLM) lisans ve yüksek lisans eğitiminin ardından ikinci yüksek lisans eğitimini ise Brüksel’de kurulu “Euroepan Academy of Legal Theory” de tamamlamıştır. Anılan eğitimlerin akabinde doktorasını Roma’ da PhD in Political Theory programına katılmış olup, doktora tezi “Law Beyond the Nation State: A Theortical inquiry in to Societal Law and Legal Pluralism”dir. Çalışma alanları “Liberalizm ve Libertariyenizm”, “Societal Law ve Nomatif Teoriler”dir. Halihazırda Sabahattin Zaim Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Olcayto Tan Haskol

Olcayto Tan Haskol


Milli Savunma Üniversitesi Ataseren İstihbarat Çalışmaları Bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Jeostrateji ve Finans alanlarıyla ilgilenmektedir. Datakapital finans kuruluşunun kurucularındandır.

Doç. Dr. Ömer Taşgetiren

Doç. Dr. Ömer Taşgetiren


Ömer Taşgetiren, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde 2017 yılından bu yana akademik görev yapmaktadır. Lisans eğitimini 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamlayan Taşgetiren, yüksek lisans derecesini 2010 yılında University of Georgia'da "A comparative study of reformist and traditionalist conceptions of the objectives of Sharia" başlıklı teziyle almıştır. Doktora eğitimini ise 2016 yılında Georgia State University’de "Rethinking Turkey’s Laicism In Light Of The Debates About Liberal Neutrality" başlıklı çalışmasıyla tamamlamıştır.

Ömer Türker

Ömer Türker


1997’de Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1999’da Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Mukâtil bin Süleyman’ın Kur’ân’ı Te’vîl Yöntemi” başlıklı teziyle yüksek lisansını, 2006’da Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Seyyid Şerîf el-Cürcânî’nin Te’vil Anlayışı: Yorumun Metafizik, Mantıkî ve Dilbilimsel Temelleri” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. 2012 yılı itibariyle Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Yardımcı Doçent Doktor olarak göreve başladı. 2012 yılında Doçent, 2017 yılında Profesör oldu. Aşağıdaki eserlerinin yanı sıra çok sayıda makaleye ve tercümeye imza atmıştır.

Özgür Kavak

Özgür Kavak


Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde lisans öğrenimini tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Hukuku anabilim dalında yüksek lisans ve doktorasını tamamlamıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak (2004-2011) ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı (2011-2013). Kurucu kadrosu içerisinde yer aldığı İstanbul Şehir Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı (2013-2020). Hâlihazırda Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesidir. Akademik çalışma alanları İslam Siyaset Düşüncesi ve İslam Modernizmidir. Birçok makale, kitap ve tercümeye imza atmıştır.

Reşat Öngören

Reşat Öngören


1988 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Tasavvuf Tarihi Bilim Dalı’nda 1990’da Yüksek Lisans’ını, 1996’da da Doktora’sını tamamladı. 1996-2000 yılları arasında Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezi’nde (İSAM) Tasavvuf araştırmacısı olarak çalıştı. Ocak 2001’de İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne Yardımcı Doçent olarak atandı. 2004-2005 ve 2005-2006 eğitim-öğretim dönemlerinde Sofya Yüksek İslam Enstitüsü’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. Sahasıyla ilgili hazırladığı pek çok makale, tebliğ, ansiklopedi maddesi ve kitap bölümleri yayımlanmıştır. Halen Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.

Savaş Barkçin

Savaş Barkçin


1966’da Ankara’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini burada tamamladıktan sonra girdiği Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünden 1989’da mezun oldu. 1989’da başladığı devlet hizmetini uluslararası ilişkiler, strateji, siyasal iletişim alanlarında çeşitli uzmanlık, idarecilik ve danışmanlık görevlerinde 2018 başında emekli olana dek sürdürdü. Bu arada 1996 yılında ABD’de Johns Hopkins Üniversitesi’nde dünya tarihi ve teorisi alanında yüksek lisans yaptı. 2001 yılında ise Bilkent Üniversitesi’nde siyaset felsefesi doktorasını tamamladı. Halihazırda belli üniversitelerde ders vermeye devam etmektedir.

Serdar Demirel

Serdar Demirel


Lisans öğrenimini 1995 yılında Uluslararası İslam Üniversitesi’nin İlahiyat bölümünü bitirerek tamamladı. Aynı üniversitede Temel İslam Bilimleri Tefsir ve Hadis bölümünden yüksek lisansını tamamladı. Yine Uluslararası İslam Üniversitesi’nde Temel İslam Bilimleri Kur’an ve Sünnet bölümünde doktora eğitimini tamamladı. Hala İbn Haldun Üniversitesi Temel İslam Bilimleri bölümü öğretim üyesidir.

Doç. Dr. Süleyman Güder

Doç. Dr. Süleyman Güder


Lisans eğitimini Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünde 2008 yılında tamamladı. “A Comparative Analysis of the Foreign Policy Perspectives in Two Latin American States: Braziland Venezuela in theTwenty-First Century” başlıklı teziyle 2011 yılında Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden yüksek lisans derecesi aldı. Dünya Siyaseti, Latin Amerika Siyaseti, Güncel Ortadoğu Siyaseti ve Sosyal Hareketler ve Siyasi İlahiyat konularında araştırmalar yapan Güder, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölü¬münden 2016 yılında “Hıristiyan ve İslami Kurtuluş Teologlarının Öze Dönüş Mücadelesi: Karşılaştırılmalı Bir Analiz” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi olan Güder, İngilizce, Arapça ve Portekizce bilmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Tahsin Görgün

Tahsin Görgün


Lisans eğitimini 1984 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde “Elmalılı Hamdi Yazır’ın Görüşleri ve İlim Felsefesi” başlıklı bitirme teziyle tamamladı. Freie Universität Berlin’de “Sprache, andlung und Norm” (Dil, Davranış ve Hüküm) başlıklı tezi ile fıkıh usulü ve felsefe doktorası yaptı. 1995 yılında Türkiye’ye dönerek İSAM’da (İslam Araştırmaları Merkezi) araştırmacı olarak çalışmaya başladı. 2005-2007 yılları arasında Almanya’da Frankfurt Goethe Üniversitesi’nde ve Viyana Üniversitesi’nde misafir hoca olarak bulundu. Temel ilgi alanları arasında fıkıh usulü, Osmanlı dönemi ve Meverâünnehir ağırlıklı olmak üzere İslam düşüncesi tarihi, felsefenin dil, bilgi, ahlak, tarih, siyaset, bilim, toplum gibi muhtelif konuları, Kur’an araştırmaları, Osmanlı-Batı ilişkileri ve Osmanlı’nın Batı’ya tesiri, Alman idealist felsefesi ve hermenötik gibi konular yer almaktadır. Halihazırda 29 Mayıs Üniversitesi’nde görev yapmaktadır.

Vahdettin Işık

Vahdettin Işık


İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde lisans öğrenimini tamamladı. Yine aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı. II. Meşrutiyet Dönemi Türk Düşüncesinde Doğu-Batı Tartışmaları: İctihad ve Sırat-ı Müstakim Dergileri Örneği” başlıklı teziyle doktora çalışmasını tamamladı. Halihazırda İbn Haldun Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nde Enstitü Müdürü olarak görev yapmaktadır. Modernleşme Dönemi Türk Düşüncesi ve Çağdaş İslam Düşüncesi çok çeşitli esere katkıda bulunmuştur.